Hovborg 

2014.01.25

2014's chilla året började väldigt bra. Sista helgen i januari varje år är det dags för utställning i Hovborg, Danmark. Vi var ett glatt men något trött gäng som lastade sig in i bilen och satte kurs mot Danmark ihopp om att finna några nya skönheter. 
Jag önskade finna en som likande den jag förlorade 2013. Så mina förhoppningar var höga... 

Vi kom dit runt åtta när folket började göra i ordning och ställa upp alla fina djur. Där var många fina att titta på. Och där bland honorna satt hon... en oerhört vacker standard grå flicka... 
Jag var såld och jag satt där och titta länge på henne när hon lite nyfiket kom fram och hälsa och då var det kört... Behövde inte titta på fler då jag visste att henne vill jag gärna ha med hem. 
Och till min stora glädje var det ett Dissing's djur. Ingrid och jag talades vid en hel del och vid slutet av dagen kunde jag med stor glädje sätta henne i min transport och vet att hon är min. Min fina Charline. 

Dagen var helt kanon och det var super trevligt att träffa alla goa chillavänner igen. 
Nu ser man verkligen fram i mot utställningarn här i Sverige. 

 

 charline 

Äntligen!!

2013.12.27 

Det här chilla året kunde nog inte närma sitt slut bättre än vad det har gjort. Idag när jag gick ner för att tända hos mina älsklingar och se så alla mådde bra befann sig Soraya på botten av buren. Lite märkligt tänkte jag då jag inte hade räknat med att hon skulle få smått inom det närmsta så jag gick fram till buren och öppnade för att se så allt var bra med henne och under henne stack där ut en blöt lite rumpa och svans. Hon hade precis fött en liten unge. 

Jag lät henne vara någon timme så ungen fick torka och de knyta kontakt ordentligt innan jag gick ner igen för att väga och se vad det hade blivit för något. Och vad jag kunde se så var där en välskapt lite Blue Slate kille på 51g. Lyckan är total! Äntligen har Sveriges första Blue Slate fötts. Och jag har äntligen fått en Blue Slate efter Soraya. Nu håller jag bara tummar och tår för att denna lilla krabat ska få överleva. 

Och som inte det räckte så efter ett samtal med Cattis från S*Silverklippan's Chinchilla så har vi även kommit fram till att jag ska köpa loss Yeba så hon får stanna här hos mig. Har förälskat mig så i denna mys chilla så något annat var nog inte tänkbart. Ett stor tack till Cattis!! 

Norrköpings utställningen

2013.10.26

Så var det dags för höstens och årets sista utställning. Det blev som vanligt inte mycket sömn men för en gångs skull försov jag mig inte. Kom upp i god tid för att hinna duscha och packa det sista i väskan och djuren innan Lis och henns son kom för att hämta mig. Det blev en intressant resa upp med att försöka hänga med i deras danska. Det var inte många meningar som jag förstod men lika skoj va det. 

När vi kom fram var det bara att ställa i ordning lokalen och så han jag även med att sätta en sista lite touch vid djuren med kammarna ihopp om att det skulle hjälpa. 
Bedömningarna drog i gång och även denna gången fick vi några rosetter med oss hem. 

Tsaheylu's Fille kom på en första plats med 82p, LiMa's Shaidy kom på en 3:e plats med 82,5p, Tsaheylu's Diesel kom på en 3:e plats med 79p, Chilli kom på en 2:a plats med 79,5p och S*Atlantis Cleopatra kom på en 4:e plats med 84,5p men fick ett extra pris för "Klassens finaste huvud". Resultaten var lite sämre än i Tenhult men jag har ändå väldigt nöjd med mina djurs prestationer. 

Utställningen var väldigt trevligt och alltid lika trevligt att träffa alla igen. Efter utställningen var det uppfödarträff för de registrerade uppfödarna. Mitt allra första möte. Väldigt intressant. 

Denna tripp avslutades på söndagen med en Temadag 2 och ett föredrag med Marianne Tornvall om chinchillan och dess hållning,sjukdomar och foder. Väldigt intressant och lärorikt! 

Nkpriser


Tenhults utställningen

2013.09.28

Så var höstens första utställning över. Jag började med att försova mig duktigt. Vaknade av att Susanna från Lavenders chinchilla ringde och sa att de var på väg. Flög upp ur sängen och ner till djuren för att sätta alla som skulle med i transportburarna. Upp med dem till hallen och in i badrummet för att stressa på sminket och ansiktet samt kläderna. Jag var nästan klar när Susanna, Lis och Linnéa kom. Susanna började packa ut allt i bilen medan jag fick på mig skor och jacka. 

Sedan bar turen iväg mot Tenhult och äntligen utställningen. Humöret och energin var på topp när vi anlände till lokalen. En snabb i ordningställning av lokalen och snart var bedömningarna igång. 
För mina djur kan jag inte säga något annat än att det gick bra :) Jag är så stolt och nöjd. 

Först ut var S*Silverklippan's och Tsaheylus Baily som kom på en 3:e plats med 76,5. Tsaheylu's Fille kom på första plats med 84,5p och fick sin första rosett, cert och pokal. LiMa's Shaidy kom på en 2:a plats med 80,5p. Tsaheylu's Diesel kom på en 3:e plats med 79p. Dissing's Nagini överraskade mig rejält och kom på en första plats med 85.5p och fick sitt första cert och en pokal. Lehmann's Soraya fick 77,5p och ökade med 2 poäng från sin första utställning. Väldigt nöjd med det resultatet. LiMa's Bryan kom på en 2:a plats med 82,5p. Chilli kom på en 2:a plats med 79,5p och S*Atlantis Cleopatra kom på en 3:e plats med 82p 

Dagen var helt underbar och det är alltid lika trevligt att träffa alla goa chinchilla tokingar igen. 
Nu kan man inte annat än att längta till nästa utställning som går av stapeln i Norrköping den 26 Oktober.

FillePokal PriserTenhult Nagini pokal


Bebisar

2013.10.19

Till och från har jag nu gått här hemma och väntat på att Sørig's Yeba ska komma loss och föda... Men nej då hon har då inte haft bråttom... Idag var jag säker på att hon skulle ha fått på morgonen... Så jag gick ner som alla andra morgnar för att titta till alla och se om hon hade fått något. Nöjd och glad skutta hon runt på botten precis som att nej jag har då inga planer på att föda idag... Så lite knas som jag är så sa jag till henne att nu får du faktiskt ta och föda, jag är nyfiken.

Lite efter 12-1 var jag nere igen i källaren i andra ärenden och passade på att kika in till chillorna för att se om hon hade lyssnat på mig. Och visst hade "min" duktiga tjej gjort det... för under henne stack det fram två små svansar...

Spännande det är att se vad det blev för något både i kön och färg när de har torkat till sig lite...  Numera registrerad uppfödare i SCAF

2013.08.05

Sedan en tid tillbaka har jag haft Catarina "Cattis" Börkén på Silverklippans chinchilla som min mentor för att kunna bli registrerad uppfödare i SCAF. 
Vi har pratat massor om diverse frågor som jag har haft med tanke på min avel och allt som hör till runt hållningen av chinchillor.
Till en början var det inte så viktigt för mig att vara registrerad men med tiden som gick såg jag vikten i att vara registrerad och vilken kunskap som ligger bakom hos de olika uppfödarna. 
Självklart ville jag med ha den kunskapen och det företoendet som det ger när man köper av någon som är registrerad och skall veta vad de sysslar med. 

Så idag kom äntligen mailet.... Jag är numera en av SCAF's registrerade uppfödare och får äntligen sätta S*prefixet framför mina framtida djurs avkommor. Jag ser verkligen fram i mot det. Det har varit mycket pluggande och mycket nu kunskap som jag blivit rikare på sistone och ett steg framåt i mitt chilleriande. 

 

 

En sorgens dag....

2013.07.22

Idag fick himlen tillbaka sin vackraste ängel...
Min älskade Lima har lämnat oss. 

Varför skulle just du bli tvungen att lämna nu?? 
Saknar redan min älskling något ofantligt och ingen kommer kunna ersätta denna underbara chilla.

IMG 6310.2
Lissers Chilla's The Dark Passion of Lima 

 

Tenhults utställningen

2013.05.05
 


Igår va det säsongens sista utställning i Tenhult. Min älskade mamma valde att följa med och spendera denna dagen med mig och alla andra chilla tokingar. Helt underbart att ha med henne och det var otroligt trevligt. Utställningen var jätte trevlig och allt flöt på kanon bra. Poängen var fortfarande väldigt låga överlag. Jag ställde 11 djur och fick rosett på 4 av dem. 

Diesel tog 2:a plats med 78,5p , Bryan tog 2:a plats med 79,5p, Chilli tog 3:e plats med 77p och Cleo som ställdes i championklassen tog 2:a plats med 88p samt fick ett extra pris för " klassens snyggaste huvud". Hon har nu tagit sitt första "cert" i championklass har har nu möjlighet till att bli GrSUCh. Vilket jag hoppas vi ska lyckas ta snart. 

Överlag var det en oerhört trevlig dag och väldigt trevligt att träffa alla vänner som man tyvärr inte träffar så ofta då vi bor så sprida över landet. 

Norrköpings Utställningen

2013.03.24


Igår va det utställning i Norrköping med följd av Års- och Medlemsmöte. Dagen var stressig och jag hade fullt upp hela dagen. Det gick väl så där för mina djur enligt mitt tyckte. Poängen var inget vidare på någon av dem. Dock var poängen över lag ganska dåliga på alla djur. 
Det blev dock ändå 1:a plats för Diesel på 80,5p, en 3:e plats för Nagini på 80,5+p samt en 2:e plats för Chilli på 78+p. Övriga djur som jag ställde tog tyvärr inga rosetter. Trots dåliga poäng så var dagen trevlig och det var oerhört trevligt att träffa alla goa vänner igen!   

Holland

2013.03.11


I ett par månader har jag mailat fram och tillbaka med Linda från LiMa's Chinchilla i Holland. Jag har  fullkomligt förälskat mig i en av hennes honor, som nu äntligen är till salu. Soraya, en Blue Slate hona. 
Efter ett par månaders mailande så var äntligen hon och henns familj, man och dotter, redo att åka och transporten löst. Så lördagmorgon den 9 mars började jag och min man bilresan ner till Holland. Det var en lång resa ner (11-12h). Vi tog in på ett hotel i Middelburg på kvällen och kom i säng ganska tidigt.

Söndagmorgon sov vi lite extra innan vi begav oss ut för att avnjuta en hotellfrukost. Vilken lyx att slippa göra all mat själv och kunna välja och vraka bland allt som fanns. Vid lite i 11 på fm begav vi oss till Linda och Marcel. Vi gick in i deras chillahus och fick se massor av fina chillor. Och det första mina ögon fastna på var buren med Soraya, Bryan och lilla Shaidy i. Så otroligt fina djur. Vi stog i en timme eller mer och pratade innan vi började lasta djuren och började resan tillbaka till Sverige. Oerhört trevligt att träffa Linda och Marcel. Hade önskat att man kunde få lite mer tid med dem. 
Strax efter kl 1 på natten var vi tillbaka i Sverige med mina nya fina underbara djur. Lyckan total! 

Babyboom

2013-03-02

I veckor har jag nu gått och väntat på att Lima (Lissers Chillas The Dark Passion of Lima) ska föda. Men nej då... inget har hänt. Så igår kväll när jag kom ner till mina djur för att tända och säga godmorgon så såg jag att äntligen hade de små kommit.

De låg så gosigt under mamma och mös. Det visade sig vara 3 små. 1 hona och 2 hanar. Nu håller jag både tummar och tår för att dessa ska klara sig. Hennes tidigare kull förlora hon ju till sist alla 3. Så det vore helt underbart om dessa fick lov att stanna kvar. 


Hovborgs Utställningen

2013-01-26

Igår (25 januari) kom Fia och Signe ner från Norrköping. Vi hade en hel kul och super trevlig fredag kväll och kom i säng ganska sent trots att vi skulle upp väldigt tidigt natten/morgonen efter. Jag tror jag fick en ca 20-30 minuters vila innan det var dags att resa sig ut sängen igen och göra sig i ordning. Susanna hämta oss 3 runt halv 4 på morgonen och resan mot Malmö började. Där möte vi upp Lis för att sedan ta oss vidare mot Hovborg, Danmark. Det var dags för utställning.
Jag hade med mig S*Atlantis Cleopatra och S*Silverklippans Bato. 
Det gick väl så där med poängen men Cleo tog i alla fall en första plats så en röd/vit vacker rosett fick vi med oss hem :) 

Under dagen hade jag strosat runt bland farmarnas alla vackra chillor för att eventuellt hitta mig en standard grå liten hona. Och där bland ungdjuren satt hon. Så bedårande vacker så jag kunde inte hitta någon annan. Mina ögon och hjärta var redan fäst vid henne. Det visade sig att det var ett Dissings djur. Denna underbara dam som jag pratat med en hel del under utställningen. Dock var detta ett av de djuren hon hade stora förhoppningar på så jag fick vänta tills hon fått sin bedömning innan jag fick veta om jag kunde få köpa henne. Och när dagen äntligen började lida mot sitt slut att sessan fått sin bedömning kramade Fru Dissing om mig och sa glatt att hon är din om du vill ha henne :) Lyckan var total. Så en helt underbar tös fick följa med hem. 


Chilla rummet

2013-01-25


Nu börjar mitt nya chilla rum ta form. Alla djur och burar har flyttats över från det tidigare chilla rummet. 6 av 8 burar är helt klara och en del har redan fått invånare också. Djuren verkar trivas kanon i de nya burarna. 

Jag är super nöjd med mitt nya chilla rum och ser hur underbart det kommer bli när allt är färdigt. Men jag har inte hunnit fixa allt ännu. Får bli lite i taget och när plånboken tillåter. Det är ingen jätte billig hobby jag har hittat ;) 

När jag får mer tid över ska jag uppdatera under fliken som heter Chilla rummet och lägga upp lite bilder så även ni besökare kan få se hur det ser ut. 

Uppdatering

2012-12-08

Det var ett tag sen jag hade tid att sätta mig och uppdatera hemsidan. Det har varit en hel del nu de senaste månanderna. 
Strax efter att jag hade börjat få igång min hemsida och den började se något ut så förlorade jag tyvärr Limas sista bebis. Oerhört tråkigt då jag var så glad över att jag åtminstone hade en kvar då jag förlora de två andra strax efter födseln. 
Kort efter att Shilo hade lämnat oss valde Cleo att överraska mig med att få två små sötnosar. En hona och en hane. Tyvärr lämna honan oss ganska tidigt. Men hanen verkar okej och växer så det knakar. Och till min stora glädje blev han en Black Velvet. Så nu håller jag tummarna för att han inte också ska lämna oss. Så man kan få han bedömd och se hur mina djurs avkommer blir... 

En annan rolig sak som också just nu är på gång är att vi håller på att byta rum i källaren till chillorna.
De ska få ett större rum som är under renovering just nu. Det kommer innebära att det blir fler burar med tiden och jag kan komma igång med min avel lite mer. Ser verkligen fram i mot att få det klart. Bilder på nya chilla rummet kommer komma upp så fort vi är klara där nere. 

Kan även passa på att berätta att jag uppdatera hemsidan idag med bilder och info om min lilla Black Velvet kille som har fått namnet Diesel. 
Samt att lite mer info under de olika flikarna har kommit på plats. Än är inte allt på plats men det kommer med tiden... 

 

Lite bilder

2012-11-04

Idag satte jag mig ner och forsatte pyssla lite med hemsidan. Min loga/header har kommit på plats. Det blev en hel del pysslande där för att få den i rätt storlek. Men så nöjd jag är att den äntligen är på plats. 
Och när jag ändå var i farten så började jag pyssla med att få upp lite info om mina djur och bilder på dem. Så nu har "the Ladies" kommit upp. Lite ändringar kommer ske där med tiden då jag gärna vill ha upp lite fler bilder på mina älsklingar. 

Nu ska jag bara pyssla ihop grabbarnas också. 


Min Första hemsida! 

2012-10-18

Många av mina vänner har varit på mej ett bra tag nu och tyckt att nu är det väl ändå dags för dej att skaffa en hemsida. Så vi och omvärlden kan titta in och se dina djur och era framsteg.

Ja jo det är väl det har varit mitt svar, men jag har inte tid att sätta mej ner med en, har jag alltid slutat mitt svara med. 

Men så för ett par dagar sen gjorde jag slag i saken och satte mej ner och börja söka hur man skulle få igång en hemsida. Jag hade redan tidigare beslutat mej för att jag ville inte ha någon sådan där man bara klickar och drar och skriver lite utan jag ville lära mej ordentligt. Så med lite hjälp och tips från min vän på Lavenders Chinchilla så var vi igång. 

Ett webhotell hittades, ett domännamn registrerades och ett system installerades. Och hej och hå så var min hemsida igång. Ja inte direkt som den ska se ut men något att börja bygga på. Och byggande det satta jag igång med direkt. Men lite hjälp från youtube och diverse klipp så börja jag få till det mesta. Duktigt nöjd med mej själv. Men så stötte jag på det där problemet som har hållt mej och mitt huvud sysselsatt i nästan 3 dagar. Så fort jag ladda upp en bild så visades de inte på hemsidan. Det blev bara en liten ruta med ett frågetecken i. Sökte mej blå efter svar på varför det blev så men inget svar hittades.

Så i morse hade jag fått nog och var mäktigt sur över att jag inte fick till min hemsida och mina bilder så som jag ville. Så sonika krascha jag hela sidan och plocka bort den. En lite äldre verision av systemt installerades och uppbyggnade började igen. Och till min stora glädje funkade det även att ladda upp bilder =) Lyckan var total i morse när jag drog i gång med att åter uppbygga det jag tidigare hade gjort. 

Under dagen har mer och mer kommit på plats och det börjar nu se ut som en hemsida. Jag kommer att fortsätta fylla på min hemsida med mer information och bilder med tiden. Det här är ju riktigt skoj!