Foder 

 

Vatten 

Chinchillan skall alltid ha till gång till rent och fräscht vatten. Se därför till att byta vattnet varje dag för att minska risken för algbildning.
En flaska är att rekommendera då chinchillan inte bör ha vattenskål. 
Med vattenskål kan man riskera att chinchillan blir blöt i pälsen vilket kan bidra till svamp/fungus. 


vatten

 

 

Höet är en väldigt stor och viktig del i chinchillans diet. Chinchillan måste alltid ha tillgång till fräscht hö. Dels för näringen och matsmältningen men även för sysselsättning och för att få slipat sina tänder. 
Höet skall vara grönt och lukta gott. Luktar höet unket kan det tyda på mögel. Höet skall heller inte damma, även de är ett tecken på att det kan vara mögligt. Höet ska heller inte innehålla klöver eller åtminstone så liten mängd som möjligt. 

ho

Pellets 

Det finns en mängd olika sorter chinchillapellets och gnagarblandningar. Tyvärr lämpar sig inte alla dessa för chinchillan även om de säljs som just chinchilla foder. Tar man sig en närmre titt på innehållet kan en hel del av dem innehålla både nötter, solrosfrön och massa annat som är direkt olämpligt för chinchillan. 

I Sverige finns ett par bra rena chinchillapellets som är lämpliga:

- Mästers Chinchillapellets. Svenskt tillverkat chinchillapellets i toppkvalitet som de flesta uppfödarna i Sverige använder sig utav. Går att köpa via vissa uppfödare, välsorterade djuraffärer eller SCAF's utställningar. 

- Bello chinchillapellets från Imazo. Går att beställa via många djuraffärer

- Oxbow Chinchillapellets De Lux - går att beställa via djuraffärer eller via veterinärer. Ett väldigt bra foder för chinchillan men betydligt dyrare än ovan nämnda. 

 

Oavsett vilken sorts pellets man väljer att använda sig av så är det viktigt att se till så det är fräsch då mineraler och vitaminer bryts ned med tiden. Se därför till att pelletsen aldrig är mer än 6 månader gammalt. 

 

Pellets 

 

 Tilläggs Foder

Pre Alpin Wiesencobs 

Är en större pellets variant som innehåller över 60 olika grässorter och örter från Alperna. Wiesencob har ett högre energivärde än vanligt hö och kan ges som ett kompliment till hö då och då. Det kan absolut inte ersätta vanligt hö.
 

 

 

Wiesencob

Kraft Foder

Ett foderkompliment som ges i väldigt små mängder. Gynnar tillväxten hos vuxna djur.      

 Kraft

Mjölk Pellets 

Ett bra tillskott främst till dräktiga eller digivande honor men även till växande undjur.                                                                                                                                                                                   


mjolkpellets                                                                                            
  

Höbriketter 

Är sammanpressat timotejhö till små kuber. Kan även kallas för alfalfakuber. Perfekt som sysselsättning för chillan som brukar vara väldigt uppskattad och som även ger en bra tandmotion. Höbriketter kan ges som ett kompliment till hö då dessa även förser chinchillan med de viktiga fiberna från höet. Höbriketter kan dock inte ersätta vanligt hö helt.

 

hobriketer 
 

 

Godis 


Många djurägare tycker om att skämma bort sina små både med sysselsättning och godis. Men för chinchillans skull så bör man ge så lite godis som möjligt. Generellt är chinchillan ett friskt djur och skulle den någongång blir dålig så brukar det oftast bero på kosten (ex på grund av för mycket sött, salt ellet fett). 
Men vill man ändå ge en liten bit för "sin egen skull och glädje" eller framför allt när man arbetar på att få chinchillan tam och få en första "god" kontakt med den så finns där ett par saker som är okej att ge.  

 

Godis som är okej att ge 

 - Torkade nypon
 - Johannes bröd
 - En liten bit knäckebröd
 - Torkade rosenblad (går att göra själv, se bara till så att rosen inte är besprutad)
 - Hela små havrekorn
 - Russin 

All form av godis bör ges i väldigt små mängder. Försök att se till godisets storlek och försök sätta det i perspektiv till chinchillans lilla mage. För mycket godis gör att chinchillan orkar inte äta sin mat. 

Russin som genom många år rekommenderats som chinchillans favoritgodis bör man vara lite observant mot då dessa är riktiga kaloribomber fyllda med socker och bör därför helst inte ges. Både för chinchillans mage/tarmar som har svårt att hantera detta men även för chinchillans tänder som saknar emalj.

Nypon johannesbrod

 

Godis om INTE bör ges överhuvudtaget

- Nötter, ingen sort överhuvudtaget - De naturliga fetterna som finns i nötter har chillans mage/tarmar svårt att hantera
- Solrosfrön - För feta
- Grönsaker ex morötter, sallad osv - Innehåller för mycket vatten
- Frukt och grönt med mycket syra i ex citrusfrukter
- Kött eller restprodukter från kött
- Människogodis ex kakor, godis osv