Att tänka på inför ett köp  

Att skaffa ett nytt husdjur är alltid skoj och spännande. 
Men innan man skaffar sig ett nytt husdjur bör man fundera lite på om djuret motsvara de förväntningar man har och om man har de förutsättningarna som krävs för en bra djurhållning? 

En chinchilla är inget djur för små barn som inte klara av att hantera det lugnt och försiktigt. 
Innan man köper en chinchillan bör man fundera på om man är hemma mycket under kvällarna då det är den tiden på dygnet och tidigt på morgonen som chinchillan är mest aktiv, under dagen vill chinchillan ha lugn och ro då det är den tiden som de sover.  
Chinchillan är ett aktivt djur och tycker om att få komma ut ur sin bur en stund varje dag för att få lite motion och stimulans. Dock skall den inte vistas utomhus varken i bur eller i sele. 

Med rätt foder och hållning kan en chinchilla bli mellan 15-20 år gammal och man bör tänka efter noga om man har denna tid och intresse för sitt djur så länge. 
Untitled-1

Grattis, du har valt att skaffa detta underbara djur men vad mer ska du tänka på innan köpet? 

För att få den bästa förutsättningen och garantierna på att du får en trevligt chinchilla som blir riktigt tam bör du tänka på följande punkter. 

 • Skaffa mycket information om chinchillan och dess hållning innan köpet

 • Införskaffa bur och allt tillbehör innan du får hem chillan. Så när den väl anländer att den i lugn och ro kan få bekanta sig med den nya miljön.
  Väljer du att köpa två chinchillor som inte tidigare har suttit ihop måste du vara bered med att ha en extra bur då det inte finns några garantier att det nya paret kommer att vilja sitta ihop. 

 • Fundera på vart buren ska stå. Buren får inte stå där temperaturen understiger 10 grader på vintern eller överstiger 27-30 grader på sommaren. Chinchillan lever i det vilda i ett svalt klimat och är känsliga för höga temperaturer och kan i värsta fall dö av värmeslag. 

 • Ta reda på vart den närmsta chinchilla kunniga veterinären finns om olyckan eller sjukdomen skulle vara framme. Förhållandevis är chinchillan ett väldigt frisk djur. Exempelvis behöver de inga vaccinationer. Men det är aldrig kul att stå där och inte veta vart man ska vända sig när ens älskling är sjuk eller skadad.


Så då är det väl dags att åka och köpa chinchillan, men vad ska jag tänka på då? 

Där är ett par punkter du bör tänka på när du är i väg och ska köpa en chinchilla så att du kommer hem med en ny älskling med de bästa förutsättningarna. 

 • Köp chinchillan direkt från ett uppfödare eller en zooaffär som förmedlar chinchillor från en uppfödare som du kan få informationen till. 

 • Chinchillan skall vara pigg och lite nyfiken.
  * Ögonen skall vara pigga och blanka utan att vara vattniga, matta eller med vita fläckar eller hinnor.
  * Det får inte rinna ur ögon, nos, mun eller bakdel. 
  * Framtänderna hos ett friskt vuxet djur är gula/orange och skall växa nedåt. Inte åt sidorna eller vara delade eller liknande.
  * Inga virvlar eller kala fläckar med röd och irriterad hud får förekomma i pälsen.

 • Ta reda på vilken mat uppfödaren använder till chinchilla. Besluta om du ska fortsätta ge detta foder eller om ett foderbyte ska ske. Oftast kan man köpa pellets direkt från uppfödaren om man vill. 

 • Begär att få stamtavla på djuret från uppfödaren/försäljaren.
  På så sätt kan du se när djuret är fött och information om släkten bakåt så där inte förekommer någon inavel.  Detta är en skriftlig garanti på att uppfödaren har gjort sitt bästa för att avla fram sunda och friska djur. 

 • Köpeavtal
  Ett bevis på att ett köp och en försäljning har ägt rum. Att du har bevis på att du har köpt djuret och att ingen sedan kan komma och säga att det inte är ditt. 
  Köper du från en registrerad uppfödare (och ibland även från andra uppfödare) följer där alltid med ett köpeavtal. Dock kan där var skrivet vissa förbehåll på det gällande chinchillan och detta är för dennes bästa. Exempelvis att chillan säljs bara som sällskapsdjur och där råder avelsförbud på chillan av någon orsak. Om du känner att du inte kan hålla dej till detta avtelet bör du välja en annan chinchilla. 
  Förbehållen är trots allt för chinchillans bästa och det är viktigt att komma ihåg! 

 


Övrigt att känna till innan man köper en chinchilla

Nedan kan du se lite övrig information som kan vara bra att känna till innan man köper en chinchilla

 • Du kan få många bra råd och tips från uppfödare och andra chinchillakunniga. Tveka aldrig att ta kontakt med dem, inga frågor är för dumma och alla är vi barn i början. 

 • En rätt skött chinchilla kan bli väldigt tillgiven och ett underbart husdjur. För att detta ska lyckas bör man börja med ett ungdjur, 10-12 veckor gammal. Vuxna chinchillor kan det vara svårare med och ta lite tid. Men det är långt ifrån omöjligt. Hona eller hane spelar ingen roll. Allt beror på individen. 

 • Sätt inte ihop en hona och en hane som inte har åldern inne. En chinchilla blir vuxen vid ca 1 års ålder. En chinchila hona som blir dräktig innan dess är oftast inte mogen varken fysiskt eller psykiskt redo för att bli en bra mamma. 

 • Det finns de oseriösa uppfödare som säger att ett syskonpar av olika kön, mamma/son och pappa/dotter kan sitta tillsammans då de inte parar sig med varandra. Detta stämmer inte. Chinchillor har ingen koll på vem som är släkting eller ej och parar sig ändå. 
  Köp därför inte en chinchilla som suttit i någon av dessa kombinationer för länge då en chinchilla blir könsmogen vid 3 månaders ålder.
  Även tidigare ålder har förekommit. 

 • Mor och dotter kan funka bra ihop. Även far och son men man bör känna till att när sonen blir könsmogen att denna kan börja "tävla" med sin far om där finns honor i närheten, vilken kan gå riktigt illa.