Hälsa 

I naturen är chinchillan ett bytesdjur och visar därför inte om den är lite skadad eller sjuk. Så om du ser ordentligt att någon inte stämmer och chinchillan verkar ha ont eller inte mår bra då är det allvarligt och en veterinär bör besökas omgående. 

Nedan följer en lista med punkter som kan ge en liten anvisning hur det står till med chinchillan

 • Äter chinchillan som den ska?

 • Dricker chinchillan som den ska? 

 • Är bajspluttarna som de ska? 
  Inte lösa och nertrampade i hyllplanen. Utan avlånga och fasta men inte jätte mjuka och kladdiga.

 • Är den lika pigg och aktiv som den brukar? 

 • Är ögonen pigga och glansiga?
  Inte rinniga och vattniga.

 • Är nosen torr och fin?
  Inte rinnig.

 • Är framtänderna gula/orange och inte för långa? 

Sjukdomar

Observerar att innan man själv behandlar sitt djur måste man rådfråga en veterinär eller besöka en för att inte riskera att göra saker värre och skada chinchillan eller i värsta fall gör så chinchillan avlider. 


"Bumblefoot" - Trampdyneskador 
Chinchillornas tassar är skapta för mycket aktivitet på varierande underlag. I fångenskap är det vanligt att chinchillor sitter still långa perioder och att underlaget är för platt och hårt. I kombination med övervikt leder detta ofta till tryckskador på trampdynorna. Det kan vara allt från lite svullen och röd yta på trampdynan till stora sår och infektioner.

Vid öppna sår och infektioner måste en veterinär besökas men i lindrigare fall kan man försöka få bukt med problemet själv. Om chinchillan är överviktig måste denna bantas och aktiveras. Underlaget i buren måste ses över och hyllplaner som chinchillorna sitter på. Man kan täcka ytorna med ett tjockt lager fleece tyg för att göra ytan mjukare och luftigare.

Behandligen av trampdynor som är lite röda och narriga behandla man med en Aleo Vera-kräm, tassalva eller annat fet kräm som man masserar in tassen med.    


Diarré


Frakturer


Fungus
Är en annan vanligt åkomma hos chinchillor. Fungus är en svampinfektion som drabbar chinchillans hud genom att det blir kala röda kliande fläckar i pälsen. Oftast uppenbarar dem sig först runt nos och ögon därefter runt öron framtassar men även runt könsorganet och resten av kroppen. Fungus är väldigt smittsamt och kan sprida sig fort så det gäller att behandla så snabbt som möjligt. 

Behandling görs genom att man häller fungispulver (Pevaryl) i chinchillans vanliga sandbad så de kan rulla sig i det. I värre fall kan man med en lite bomullstuss badda det drabbade området med fungispulver. 
Beroende hur svår fungusen är kan man besöka en veterinär där man kan få ett starkare pulver eller en salva om så behövs. 

Fungus är väldigt envist och kan ta lång tid innan man blir av med. 


Förstoppning


Hårringar
Är en åkomma som kan drabba chinchilla hanar. Hårringar är hår som samlat sig runt penisen som en ring på chinchillan. Denna ringen måste tas bort då det kan påverkar urineringen och i svårare fall även leda till att chinchillan avlider. 

Behandlingen är att man försiktigt pillar bort ringen runt penisen. 


Lunginflammation 
Är en annan vanligt sjukdom hos chinchillor. oftast orsakad av en baktiriell infektion. Bidragande sjukdomsorsak kan vara fuktig och dragande miljö samt stress. Dålig luft till följd av dålig hygien i buren irriterar luftvägaran och banar väg för sjukdomsframkallande bakterier.

Symtomen kan vara rinniga ögon/nos, nedsatt aptit och sträv päls. Andningen kan vara stötig och tung.

Behandling utgörs av antibiotika och understödjande behandling. Vid snabb insatt behandling kan många typer av lunginflammation botas. Har förloppet gått långt, kan det vara svårare och leda till ett dödsfall.   


Mag- & Tarmsjukdomar

Är en ganska vanlig sjukdom hos chinchillor, ibland kan man inte fastställa exakta orsaken men det kan bero på bakterier, virus eller parasiter. Fiberfattig kost och stress är också viktiga orsaker. Mag- och tarmproblem hänger oftast ihop med felaktig utfodring och skötsel. En stressad chinchilla som utfodras med fiberfattig kost för ett dåligt utvecklat immnunförsvar vilket gör det svårt för chinchillan att hålla sig frisk. 

Symptomen varierar från en diffus trötthet till ett plötsligt dödsfall, med eller utan diarré. Andra teckan kan vara upphörande aptit, förlamning i bakbenen, smärta vid beröring av buken samt upphörande avföring. 

Behandlingen omfattar antibiotika och understödjande mag- och tarmmotorikstimulerande om avföringen har upphört.  
 

Pälsbitning
Innebär att chinchillan tuggar på sin egen eller an annan chinchillas päls, vilket kan leda till en sträv päls som ser maläten ut. 

Orsaken till detta beteende kan vara tristess, smutsig päls, felaktig utfodring och ärfligt faktorer.

Behandlingen på detta problem är att ge djuret en stimulerande miljö, gott om utrymme, tillgång till tuggleksaker, sällskap, motion och sysselsättning. Men denna behanlingen kan problem hållas ner och i viss mån helt elimineras. 


Pälsskador
Chinchillan tappar oftast tussar av päls om den hanteras oversamt. Det händer även att chinchillas släpper päls vid bråk med en annan chinchilla.

Avlossnad av päls är ingen som är farligt för chinchillan och pälsen växer ut igen med tiden.  


Ringorm
Chinchillan kan drabbas av hudsvampen Trichophyton mentagrophytes. 

Symptomen är kala fläckar i pälsen och krusiga förändringar på huden på nosen, tassarn och runt ögonen. Sjukdomen kan även gå över till människor.

Behandling som är effektiv finns att få utskriven av en veterinär. 


Tandproblem 
Förvuxna tänder är en vanlig sjukdom hos chinchillan. Orsaken är oftast fel utfodring och för lite hö som chinchillan skall tugga på för att kunna slita sina tänder tillräckligt. Pellets, spannmål, knäcke bröd osv ger inte samma och rätt slitning på tänderna för chinchillan som höet ger. 
Det diskuterars fortfarande om tandproblem har en ärftligt orsak hos chinchillan men man tror mest på att det är utfodringen som är den största orsaken till just tandproblem. 

Symtomen på förvuxna tänder är att chinchillan kan vara blöt under hakan. Aptiten upphör eller chinchillan väljer bara att äta sådan mat som är lätt tuggad vilket leder till viktminskning. Rinniga ögon kan också var en orsak om tandrötterna börjat trycka på tårkanalen och ögat. Känner man under hakan och längst med käkbenet på chinchillan kan man känna små "nabbar" vilket är indikationer på förvuxna tänder. 

Behandling på detta är att man slipar ner tänderna på chinchillan. Behandlingen är svår då chinchillans munöppning är så liten. Oftast måste man tvångs mata chinchillan efter denna behandligen så den kommer igång att äta igen.
Dock bör man vara medveten om att detta är ingen permanent lösning på tandproblem då chinchillans tänder växer hela tiden.  


Väremslag
Hög temperatur och hög luftfuktighet är jobbigt för chinchillan. Problemet uppkommer oftast om buren är placerad i direkt solljus med dålig ventilation. 

Symtomen på detta är att man kan se chinchillan liggandes på sidan och flämta. Chinchillor som sitter i en hög luftfuktighet får även en tufsig och fuktig päls. 

Behanling omfattar att dusch eller bad chinchillan i kallt vatten eller gnugga alkohol på trampdynorna. Väljer man att duscha eller bada sin chinchilla är det av ytterst vikt att se till sa att man får den torr igen så man inte frambringar en lugninflammation istället. 


Ögonproblem